SPOZNANJE...MAMA SEM.

01.02.2017

 

O ja... ko uživaš, čas res hitreje mineva. Pred porodom so mi govorili, da ta še hitreje beži, ko imaš ob sebi malega vragca...seveda pa tega ne razumeš dokler ga nimaš :) In to predvsem zato, ker, ko si mama, ostaja vse isto pa vendar je vse drugače. Razumete? Tudi sama ne čisto...

Prvih nekaj mesecev po porodu je res naporno, vse se ti postavi na glavo. Čeprav je, razen tega da imaš otroka, vse enako, le spiš malo manj - no, nekatere imajo tudi s tem srečo. Aja, pa ves čas si doma - mislim z otrokom; skrbiš zanj po najboljših močeh, vsa utrujena hodiš na sprehode in se doma naprezaš, da bi naredila vse ter bila super žena in mama hkrati. In še vedno si govoriš, da se v bistvu ni nič spremenilo.

 

Po prvih prizadevanjih, motivacija malo upade oziroma ti zmanjka energije - predvsem za hišna opravila. Za otroka je potrebno še vedno skrbeti in to vedno raje. Mala kepica se začne odzivati - smejati, spremljati vse kar počneš...in začneš uživati. No, vsaj jaz sem začela. Po petih mesecih še vedno neprespana, a za malija polna energije. Vse mu razložim, kaj počnem, kam greva, kje sva, kaj bomo počeli...in on (vsaj v moji glavi) vse razume. 
In ko si naposled le vzamem nekaj časa zase, se zavem, da sem mama, ker me neka neizmerna sila vleče domov. In hitro, da česa ne zamudim, se zelo rada vrnem - sedaj še raje odkar imamo otročka. Poljubček za moža, poljubček za malija in akcija. Prve pol ure ga lahko samo objemam in se igram z njim. Potem pa počasi rabiva oba malo predaha. 


Vse enako...:)
Povsod ga vlečem s sabo...in ne predstavljam si (vsaj za enkrat ne), da ga dam v varstvo. Da ni mamice ali atija zraven...hm, ja tu spoznam, da sem res mama. Da so me začele skrbeti stvari, za katere sem pred porodom mislila, da se me niti dotaknile ne bodo. Mislim, da nisem mama, ki komplicira na polno...a vseeno komplicira :) In spoznanje, da se spremeniš oziroma prilagodiš drugačnemu toku življenja, je zanimivo. Spoznaš nekaj novega o sebi, tisto plat, za katero nisi vedel, da obstaja. Prebudi se materinski čut. In tukaj stavku, "da ostaja vse enako", dodaš še, "pa vendar vse drugače". V angleščini se to sliši veliko bolje:"Same Same but different" :)

 

Nova vloga...in identiteta.

In s tem spoznanjem se je morda, če na to nisi pripravljen, težko sprijazniti. Kot, da bi se ti spremenila identiteta. Jaz pa sem to sprejela tako, kot da k vsem svojim vlogam, ki jih "igram" v življenju, dodajam še eno. Čisto novo. Sedaj nisem le hčerka, sestra, prijateljica, žena, trenerka in verjetno še kaj...sedaj sem z veseljem tudi Mama. 

 

Varujemo, učimo in ljubkujemo.
Sedaj razumem ZAKAJ....zakaj si težje vzameš čas zase, zakaj nočeš pustiti svojega otročička samega, zakaj ga ne pustiš jokati, zakaj počneš vse učinkoviteje in zakaj ti nihče ne mora razložiti občutkov, ki jih v tebi prebudi otrok. Le ta te spet nauči brezpogojno ljubiti, dajati ljubezen...in v zameno sprejemati enako. 

 

Postaneš bolj ranljiv, a po drugi strani močnejši, odločnejši in zaščitniški. 


Z otrokom pridejo stvari, ki bi jih takoj zamenjal za nekatere, ki si jih imel prej (predvsem brezskrbno preživljanje prostega časa)...a bolj pomembno - pridejo tudi stvari, ki pa jih ne bi zamenjal za nič na Svetu. In te so vredne največ. Spremembe so edina konstanta v našem življenju. Hitreje se jim prilagodimo, lažje živimo in začnemo uživati. Jaz sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se spremembi prilagodila - pa se verjetno še vedno nisem 100% - no, vsaj uživati sem začela :)

Nazaj v formo, mami!


In kdaj potem, ker sem zagovornica gibanja, gibam?

Sedaj malokrat zaidem v gym, čeprav bi si želela, da bi bila tam večkrat. Zgleda, da si ne želim dovolj močno :). Ampak vem, da bo prišel tudi moj čas. Zato pa, poleg vseh dolgih sprehodov, telovadim doma, ko mali zaspi. V 10 - 20 minutah lahko narediš kar nekaj. Dobro zadihaš, se prešvicaš in takoj se počutiš bolje. Nekje je potrebno začeti... da spet zgradiš bazo in se pripraviš na trening z obremenitvijo. 

 

Morda zato, da motiviram samo sebe, predvsem pa zato, da vam dam ideje kako gibati, ko dobite otročka, bodo naslednje objave namenjene gibanju po porodu. Objavljala bom svoje treninge. Pri tem morate vedeti, da morda ne bo vsak trening najbolj primeren za vas. Lahko pa si ga boste prilagodile - predvsem glede na čas, ki je pretekel od poroda in seveda glede na vašo trenutno stopnjo pripravljenosti.

Čas je, da prideš nazaj v formo, mami :)

 

xoxo,
Nuša

Share on Facebook
Please reload

Ne spreglej
Oznake
Kategorije
Arhiv
Please reload

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Please reload

RSS Feed

© 2017 Gibaj Zibaj (Nuša Repovž, s.p.) - Vse pravice pridržane