Treniraj z mano

04.08.2016

Pred leti sem se velikokrat zalotila, da sem osebne trenerje ocenjevala zgolj vizualno. Verjela sem v to, da če je trener v super formi, mišičast, brez maščobe itd., da verjetno ljudje pri njih dosegajo super rezultate. Po drugi strani pa se mi je zdelo, da malo zanemarjeni trenerji ne morajo imeti toliko uspeha, kot naj bi ga imeli prvi. Med nekaj letnim delom v fitnesu (in sedaj še več letnim stikom s športom in še več trenerji) sem imela priložnost spoznati različne profile trenerjev. Od navzven fit trenerjev, zanemarjenih, pozitivnih, negativnih, teoretikov, praktikov, energičnih, umirjenih, zgovornih in res redkobesednih. Paleta trenerjev je res velika in pred nami je težka izbira - kako veš kateri je tisti pravi zate?


1. SPOZNAJ SEBE

 

Da bi bila moja odločitev čim lažja, kdo bo moj trener za neko obdobje, je super, da vem katere so moje vrednote in kakšna moja pričakovanja. Da se zavedam, kaj mi je pomembno, da mi trener nudi. Težko namreč sodelujem z nekom, ki ima popolnoma drugačen pogled na stvari, verjame v čisto nekaj drugega kot jaz in je njegov način dela v popolnem nasprotju z mojimi vrednotami po katerih živim. Saj veste, bolj kot živiš v nasprotju s svojimi vrednotami, bolj imaš občutek, da ti nekaj v življenju manjka, si v neskladju s samim seboj in verjetno nisi preveč zadovoljen.
Ko izbiraš trenerja je pomembno, da se boš v njegovi prisotnosti počutil sproščeno, da boš to kar si. Že tako v življenju igramo veliko preveč vlog in moramo svoje občutke zadrževati v sebi, jih skrivati in se pretvarjati, da je vse v najlepšem redu. In če imamo trenerja pred katerim smo lahko to kar smo, seveda še vedno ostaja spoštljiv in profesionalen odnos, bo naš trening bolj učinkovit in bo na nas deloval veliko bolj sproščujoče, kot bi drugače. 
Zato je vsekakor potrebno razmisliti kaj nam je pomembno. Je pomembno, da je trener primerno izobražen in imam veliko certifikatov ali ti je bolj pomembno, da te zna naučiti pravilne tehnike ter te iz svojih izkušenj lahko nauči še kakšno dodatno stvar, ki je v knjigah niso zapisali? Mogoče ti je pomembno, da ima tvoj trener res super postavo, mišičasto telo, po drugi strani pa ti je vseeno, da je tvoja tehnika izvajanja slaba in da si z vsakim treningom izpostavljen nevarnosti poškodb. Ali pa imate radi zanemarjenega trenerja, ki se ni premaknil že nekaj let, vas pa navdušuje nad zdravim načinom življenja in nad zdravo prehrano. 
Različni smo si...in na srečo imamo na razpolago veliko trenerjev. Zato vsekakor lahko najdemo tistega, ki nam ustreza, če se le poznamo in vemo kaj od trenerja pričakujemo.

 

 

2. ZASTAVI SI CILJ


Pa smo spet pri ciljih. Ja, te so kot kompas v našem življenju. Če brez cilno tavamo, potem nikoli ne vemo, ali gremo v pravo smer in ali smo prispeli tja kamor smo si želeli.
In ko se odločaš za trenerja je zelo pomembno, da imaš cilj, ki ga želiš doseči. Trenerji imajo različne izkušnje (so tudi različno usmerjeni - trener za kondicijo, za moč,...) in te tako lahko do cilja pripeljejo na različne načine. Hitro, malo počasneje, brez poškodb, s poškodbami, ali pa se v najslabšem primeru pretvarjajo, da te nekam peljejo, tvojega napredka pa od nikoder. 


Kakorkoli, če slučajno ne veš kaj je tvoj cilj je za to tu tvoj coach, ki ti bo pomagal. In ni veliko trenerjev, ki te znajo usmeriti in zbuditi v tebi zaspale potenciale. Skupaj bosta tako zastavila realen cilj, ki ti bo ustrezal in te motiviral. Določila bosta tisto pravo zate najbolj primerno pot do cilja. In ker te bo coach znal voditi, boš z njegovo pomočjo cilje zastavil v tesni povezavi s svojimi vrednotami po katerih živiš. V tem primeru bodo vrednote tista motivacijska sila, ki ti bo dajala moč za dosego izjemnih dosežkov, tvojih zastavljenih ciljev. 


Pri izbiri trenerja bodi tako pozoren tudi na te mehke veščine s katerimi te bo usmerjal in vodil do cilja.

 

 

3. ZAUPAJTE

 

V poplavi osebnih trenerjev je težko najti tistega pravega, ki mu lahko zaupate. Ampak, kaj sploh razumemo pod tisti "pravi trener"? Že prej sem omenila, da imamo drugačna pričakovanja in želje, zato je pravi trener tisti za katerega si se odločil sam. Ja, nekateri se znajo res dobro reklamirat in nato ne dajo tega kar so obljubili, spet drugi ponujajo veliko več, kot si pričakoval. Če se res ne znaš odločiti sam, vprašaj za mnenje nekoga, ki se "vrti" v teh krogih, ali pa morda če kdo koga pozna...in vprašajte nekoga, ki mu zaupate. 
 

A pazite. Ni nujno, da bo trener z največ diplomami, certifikati in šolami, najboljši trener, trener vreden vašega zaupanja. To je tako kot pri učiteljih za matematiko. Eni znajo podajati znanje, drugi pač ne. Je pa vsekakor pomembno, da znanje imajo. In da se ga ne bojijo deliti z vami. Tako lahko tudi vi rastete in postajate bolj sigurni vase, svoje zmožnosti in svoje telo.
Zelo pomembna stvar v procesu, poti do cilja, je, da s trenerjem ustvarita zavezništvo. Ko izbereš trenerja mu moraš popolnoma (včasih tudi slepo) zaupati od vsega začetka. Tako kot v ljubezni. Moraš se prepustiti in uživati na poti do cilja. In verjemite, hitro boste začutili ali je bila vaša odločitev pravilna.

 

 

4. VZTRAJAJTE

 

Vsak trener ima svoj sistem treniranja. In če vidiš, da tvoj prijatelj pri drugem trenerju dela druge stvari, se zadeve morda loti na čisto svoj način, to še ne pomeni, da si ti na napačni poti. Zato pa si se odločil za osebnega trenerja. OSEBNEGA - to je bistvo. Treningi so namenjeni tebi. Tvojemu cilju. In te bodo pripeljali do tvoje optimalne pripravljenosti, počutja in izgleda. 

 
Trening ni narejen kar malo na pamet, ampak je navadno za njim skrit nek sistem. In temu je potrebno dati priložnost. Ko sem trenirala za tekmovanja, so se čudeži dogajali po nekaj mikrociklih. Včasih je trajalo pol leta ali celo več, da je bil napredek res opazen. Zato - tudi menjanje trenerjev iz meseca v mesec...ali morda prehitro menjanje programov, ne bo dalo tistih rezultatov, ki ste si jih želeli. Zaupajte v proces in vztrajajte. Tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu :)


Treniraj z mano...

Velikokrat slišim, da se punce "bojijo" trenirati z mano. Strah jih je mojih mišic. V skrbeh so, da ne bodo zmogle dokončati treningov, ki jih bom pripravila za njih.
Naj vas malo potolažim. Mišice ne rastejo na drevesu. In za njih je potrebno še kako trdo trenirati. Če bi bilo tako enostavno, bi verjetno vsi izoblikovani hodili na okrog. Jaz osebno nikoli nisem trenirala zato, da bi bila mišičasta. Mišice so bile le stranski produkt treningov, ki so bili priprava na tekmovanja. Vem, večini mišičaste postave žensk niso pri srcu. In ja, se strinjam, noben ekstrem ni prav lep :).
A jaz sem za svoje telo hvaležna, rada ga imam takšnega kot je. Meni je bilo moje telo všeč, takšno kot je bilo pred porodom. Tudi po porodu, čeprav z manj mišic, mi je še vedno všeč prav takšno kot je. In tudi, če dobim kakšno mišico več, mi bo še vedno všeč. Pomembno mi je, da se v njem dobro počutim in da mi omogoča, da v življenju počnem stvari, ki me osrečujejo. In treniranje je sigurna ena izmed stvari, ki me osrečuje...poleg tekanja za malčkom in aktivnih počitnic in ... še marsičesa.

 

In še nekaj. Nikoli ne boste takšne kot sem jaz. In jaz ne bom nikoli takšna kot ste vi. Pa čeprav bi si mogoče močno želela. Vi ste vi in lahko postanete samo najboljša verzija vas samih. In ne mene.
Zato se ne bojte, da boste pri meni postale "mišičaste" kot sem jaz. Boste pa postale čvrste in napete, tam kjer je to potrebno. Če bo to seveda vaš cilj.

Vem, da razumete, da je osebni trener na voljo vam in da so treningi prilagojeni vam, glede na vaše cilje in želje. Ne izbira "moških" in "ženskih" vaj, temveč izbere za vas primerne vaje. Zato, ker ste v tem procesu pomembni vi. Izbran trener vam bo le pomagal najti moč, da boste prebudili vaše potenciale. Vas bo motiviral, da ne boste obupali na poti do cilja. In bo z vami v težkih časih, zato, da se bo z vami lahko veselil, ko vam uspe. In to je nekaj kar bi tudi sama pričakovala od svojega trenerja.

 

In skozi leta treniranja mi je postalo jasno, da mi je pomembno, da je moj trener v formi. Da živi to kar me uči. Da je praktik, raziskovalec in ne preveč teoretičen. Da zna z mano deliti misli, me v težkih trenutkih podpreti in motivirati.Potem pa je na meni, kaj bom naredila na treningu. Rezultati pa bodo prišli tekom procesa. Samo zaupati moram.

 

Na kaj pa vi pomislite, ko vas nekdo povabi: "Treniraj z mano!"


XOXO,
Nuša

Share on Facebook
Please reload

Ne spreglej
Oznake
Kategorije
Arhiv
Please reload

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Please reload

RSS Feed

© 2017 Gibaj Zibaj (Nuša Repovž, s.p.) - Vse pravice pridržane