Popestrite si trening

06.04.2016

Vem, da ste vse zelo pridne in takoj, ko vaš malček zaspi, skočite v najljubše pajkice in top, se najprej pol ure opazujete v ogledalu, ker ste najbolj sexy mamice na svetu in nato naredite "Gibaj Zibaj" trening  sredi dnevne sobe, zato, da se boste bolje počutile in tako spet napolnite baterije za popoln dan. Malo za šalo malo za res...vas vaš malček zmoti ravno pri vašem ogledovanju trebuha (hec, da ne bo katera mislila, da mislim čisto resno) in tako vaš trening lahko odpade. 
Seveda, če je želja je tudi pot...in jaz si takrat trening le malce popestrim.


Nekaj časa malega sicer zabavam z igračkami in mojimi grimasami, ko pa tudi to več ne pomaga in je  njegova želja, da bi se tudi on malo zibal med mojim gibanjem prevelika, takrat ga vzamem v roke in trening naredim z njim. Seveda ga med tem vseskozi opazujem. Še vedno je to živo bitje in ne utež, ki jo razmetavaš naokrog - "a ona nč" :) (iz caric, če se katera spomni). Naš malček neizmerno uživa v letenju, postavljanju na glavo, metanju in še čem, zato mu tudi zibanje med vadbo privabi smeh na obraz. In meni tudi.


Poleg tega intenzivnost treninga prilagodiš in tako trening ni preveč kondicijsko zahteven. A še vedno dovolj težak, da pospešite srčni utrip in metabolizem (navsezadnje imate trening z obremenitvijo). Ko vaš obraz postane rdeč in se začnete smiliti same sebi - v mislih pa že premlevate, končati ali vztrajati v treningu?! - takrat je tu vaš nasmejan malček. Dodaten motiv, da trening izpeljete do konca. Z njim ali brez njega v rokah. Otrokom postavljamo z našimi dejanji zgled. Saj vem, vse skupaj je še prezgodaj in tudi vztrajanja ga lahko naučimo z različnimi drugimi metodami...pa vseeno (no, da ne zaidem - bom o tem v kakšni drugi objavi).

 

Kakorkoli - današnja objava je namenjena manjši popestritvi treninga - treningu z dojenčkom. 

***Trening z "obremenitvijo", ki je spodaj naveden, ni najbolj primeren za mamice po porodu, ki se srečujejo z diastazo rektusov šibkimi mišicami medeničnega dna (morebitno inkontinenco, bolečinami v ledvenem delu hrbta ali med lopaticami.*** Vaje bi bilo tem stanjem prilagoditi. Želiš izvedeti več o vadbi za mamice - PRIJAVI SE NA BREZPLAČNI POSVET IN TRENING.

 

 

Pri treningu, kjer je vključen tudi vaš dojenček, je potrebno biti pozoren vsaj na naslednje stvari:
1. Otrokova starost

Verjetno ni najbolj primerno, da z majhnim dojenčkom, starem nekaj mesecev, delate takšne in drugačne vragolije. Tako majhen še ne drži glavice pokonci. In tudi sedi še ne sam. Zato je priporočljivo, da počakate, da je vaš otrok dovolj čvrst in močan. Je pa vsekakor vaš otrok in vi že veste kdaj in kaj z njim početi, da bo v tem užival.  

2. Otrokov odziv

Predvsem pa ga med vašim gibanjem vseskozi opazujte. Opazujte njegov odziv. Ali ga je strah? Ali pri tem uživa? Če vidite, da odziv ni pravi, da je morda ves za-krčen in krčevito stiska tudi pesti na rokah, verjetno še ni pripravljen na takšne podvige. Morda ga lahko še bolj stisnete k sebi in naredite kak počep, a ne pretiravajte. Raje poskusite trening dokončati brez njega - če vam le pusti.

3. Otrokovo počutje

Otrok tekom zibanja uravnava tudi svoje ravnotežje in se tako hitro utrudi. Zato ne za vsako ceno narediti celotnega treninga z njim. Kakšno serijo ga odložite na tla in ga poskusite zamotiti s čim drugim, Spet kakšno vajo naredite z njim in spet drugo brez njega. 

Za konec pa še primer treninga, ki sem ga sama pred časom naredila z našim kaskaderjem.


Trening je sestavljen iz treh vaj (20 ponovitev vsake vaje oz. prilagodi ponovitve svoji trenutni  pripravljenosti): 
1. Počep z dojenčkom spredaj, 
2. Dvig bokov z dojenčkom na bokih, 
3. Twist s prelaganjem dojenčka iz strani na stran.
***(v primeru, da imate diastazo rektusov, šibke mišice medeničnega dna ali bolečine v ledvenem delu hrbta in med lopaticami, vam treninga z "obremenitvijo" še ne svetujem) ***

 

Odvisno od vaše pripravljenosti in energije lahko naredite od 3 do 5 serij. 
Za lažjo predstavo, kako izpeljati trening, si oglej tudi filmček. 

 

 

XOXO,
Nuša
  
 

Share on Facebook
Please reload

Ne spreglej
Oznake
Kategorije
Arhiv
Please reload

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Please reload

RSS Feed

© 2017 Gibaj Zibaj (Nuša Repovž, s.p.) - Vse pravice pridržane